MacGondolandó

Az amúgy tengernyi szabadidőmet a redmondi mamutcégnek (Windows) ma jócskán sikerült megtöltenie tartalommal:
Az egyik blogster olvasó frissen vásárolt Fujitsu Siemens (Amilo Pi2512) laptopján kellett az élő organizmusoknak és operációs rendszernek (XP) megfelelő lakhelyet biztosítanom. A probléma ott kezdődött, hogy a gyártó a nemzetközi honlapján büszkén kijelentette, terméke nem támogatja az XP-t. Helyette a “toljuk le mindenki torkán a SATA-s Vistát” politikát próbálják ők is követni. Semmi baj, feltűrtem a héten az Árkád-ból szerzett ingem ujjait és elmerültem a gányolás művészetében.

Megfelelő driverek lehalászása, begyűjtése, új telepítő cd készítése. Első próbálkozás kudarc, második kudarc, most lényegtelen hogy milyen tényezők miatt. A harmadik kör viszont mindenkinek tanulságos, ebben a fejünk mellett száguldozó elektronok világában!
Adott egy darab exe telepítőfájl (meghajtó driver), ami nélkül valószínűleg még Mózes se tudta szétválasztani a Vörös-tengert, nem hogy én felimádkozni az XP-t a notebookra. Ezt alapból képtelenség rátenni vagy rámásolni az elkészítendő telepítő cd-re. Ha a gépen elindítjuk, egy üres floppy lemezt kér (igen, 2008-at írunk), amire feltelepítené a kívánt fájlokat. Köztudott, hogy miután lemásztam a fáról és beköszöntött az usb korszak, a floppy meghajtó üzemhiba vagy a haszontalanság miatt el lett távolítva a gépemből. Nem baj, egy jóbarátért mindent! Előkotortam az alkatrészeket, összedugtam a lukakat a pöckökkel, a rendszer némán hallgat, a floppy driver halott.
Ekkor egy gyors telefon az érintettnek, közben a telepítőfájl kimásolása pendrive-ra, az ócskaságok zsákjából pár floppylemez a zsebbe és irány egy kislemez meghajtóval megáldott gép. Ott pendrive feldug, fájl átmásol, floppy lemez szintén bedug (konkrétan a harmadik volt használható), parancssorba kilép, másolás. Két biztonsági telepítés után, mindkettőt pendrive-ra rámásol, eszközök eltávolítása, eltávolodás, Bangalakba megérkezés. Pendrive-ról gépre, gépről a leendő és remélhetőleg alkalmas telepítőcd-be importálás, cd írás. A még pörgő Cd életveszélyes kivétele, laptop elindítása, telepítés megkezdése.
Este 18:34-kor írtam az sms-t melyben közöltem, hogy az XP a helyén.

Ezzel szemben, ha veszek egy MacBook-ot (sokkal magasabb áron, persze), megkapom a dobozt, kirakom az asztalra, bekapcsolom és működik és fut! Ráadásul nézz oda, az oprendszer a helyén, sőt még használható alkalmazások is vannak rajta. A részemről ezért! Persze mindennek van árnyoldala, nem tagadom.
Akkor most indulok sörözni.