Tracking the money

Minden szakképzett, kisiparos mesterember álma, hogy a nehezen összekapart aranyrögöket jó helyre olvassza be. Kezdő pénztúróként és a digitális jelektől függő bloggerként gyorsan felvázolom, én hogyan próbálom követni a saját pénzügyeimet.

A módszer egyáltalán nem újszerű, még csak nem is mondható bonyolultnak, de az ereje pontosan ebben rejlik.
Adott egy excel tábla, viszonylag kevés és átlátható oszloptartománnyal, amelyekbe a felmerülő költségeket és néhány azzal kapcsolatos egyéb adatot gyűjtünk. Nálam ez valahogy úgy néz ki, hogy Megnevezés, Kezdeti dátum, Lejárat időpontja (rendszeres, havonta felmerülő költségeknél jön jól), Ár és esetleg egy Egyéb kategória a feljegyzéseknek.
Ezek mellett már csak egyetlen árva mezőre van szükség, ahol az aktuálisan rendelkezésre álló pénzmennyiségünk csúcsosodik ki, puritán számadatként.

Amint ez megvan, nincs más dolgunk, mint a kapott blokkok és számlák alapján (ügyesebbek emlékezetből) naponta vezetni a táblázatot!
Munkából hazaesve vagy az esti Y-kategóriás akciófilm szünetében 5-10 percnél többet garantáltan nem vesz el az életünkből. Az egyeseknek talán értelmetlennek tűnő elfoglaltság idővel aztán jelentősen megkönnyíti a jövőtervezést és az éjszakai kocsmázás során elvert pénzek nyomonkövetését.
Nálam már régebben is futott egy ilyen excel tábla, de az újraélesítés értelemszerűen a munkábaallás előtt történt. Azóta az előző napi záróegyenlegem pontos tudatában döntöm el, hogy bevásárlás közben levehetek-e egy piros pöttyös Túró Rudit a polcról vagy sem.

Tudatos életre nevelő, oktató jellegű bejegyzésünket olvashatták, egyesen a bánya mélyéről!