Havi mérleg

Ma estig halogattam (egy hét óta) a felköltözéskor bevezetett pénzügyi tranzakciókat követő excel táblám havi mérlegének kiértékelését.
Az előző hónap egyenlegét inkább hagyjuk, mert az irányítószám-váltás rengeteg nem várt kiadást eredményezett. A végösszegből egy közepes méretű kínai falu egy éves szükségleteit lehetne ellátni.
Ellenben az áprilisi, gondosan szűrt adatokból és az eddigi májusi költések alapján készítettem egy felfelé kerekített előrejelzést erre a hónapra. Itt lehet a pénztárcám mélyére lesni! Ahogy az látható a kiadásokat a következő gyüjtőkategóriákra bontottam: étkezés, sörözés, utazás, albérlet, egyéb. Az egyéb kategóriából elsejétől kiválik egy szolgáltatások rész, ahová a mobil- és internetdíj, valamint a házhoz rendelt konzumhölgyekbe fektetett összegek kerülnek. A költségek felosztásának többi alpontja és azok részletes tartalma józan paraszti ésszel kilogikázható.
De, hogy rámutassak a rendszer lényegére, például az albérlet mező alá nem csak a havi lakbér és rezsi kerül, hanem minden olyan tétel, ami egy hónapnál hosszabb-rövidebb ideig szolgál engem és a lakást. Ilyen lehet mondjuk valamilyen konyhai eszköz, esetleg egy porszívó vagy akár egy 12 tekercses wc papírcsomag. Mivel előbbi kettő élettartama remélhetőleg egy hónapnál hosszabb, így annak teljes költségét több részletben, havi kisebb egységenkként könyvelem el. A wc-papír értelemszerűen gyorsabban fogyó, rendszeresen felmerülő költség, ami nem igényel megbontást. Hát durván így!

Gábor vagyok, májusban eddig 20.100 Ft-ot költöttem élelemszerzésre és holnap várhatóan lebasznak (de az is lehet, hogy ki) a bányában. Mondjuk ez másik történet, délután óta sík para vagyok, évek óta balfasz.
Utolsó szavaim a beomlás előtt: Azért mindenki uralja a pénz mozgatta anyagi hullámokat!
Surf it up!