Google Chrome – a krómozott böngésző

Google Chrome logoKevesebb mint 24 óra telt el a keresőóriás legújabb nagy dobása, a Google Chrome projekt megszellőztetése óta. A Google által fejlesztett böngészőről először egy vázlatszerű képregény formájában informálódhattak a szemfülesek.

A híres képregényrajzoló, Scott McCloud által illusztrált 38 oldalas ismertető, egy WebKit alapokra épülő browser kialakításának a folyamatát mutatja be. Az egyszerű, de informatív képek alapján a Google a konkurensek sikeres fejlesztéseinek és a teljesítmény növelésének ötvözésével próbál egy számára eddig ismeretlen piacra lépni. A böngésző állítólagos erőssége a dán V8 Team által fejlesztett javascript motorban rejlik, amely sokkal gyorsabb válaszidőt és a felhasználóknak a korábbinál nagyobb interaktivitást nyújt majd. A cég korábbi üzleti politikájának megfelelően a Google Chrome forráskódja bárki számára elérhető és továbbfejleszthető lesz.

Miután tegnap éjszaka a képregény körbejárta a világot, és internet-szerte megkezdődtek a találgatások, a Google végül a hivatalos blogján is bejelentette, hogy szeptember 2.-án, egyelőre csak Windows platformra, de több mint száz ország számára lesz elérhető az új böngészőjük béta változata.
A webisztán információ szerint akár rögtön magyar nyelven is.

A TechCrunch által lehozott első képek megjelenése óta, aztán végképp elszabadult a hype és a blogokon a hírt ezredszer is ugyanabban a formában közlő bejegyzések száma. Ez is bizonyítja, hogy mekkora ereje van az okosan kiszivárogtatott információkra épülő marketingnek. Hiszen a gépük előtt kockuló tech geek-ek szinte már remegnek, hogy rákattanhassanak a letöltés gombra, ami valószínűleg innen lesz elérhető.

Ám a Google korábbi termékeit (docs, maps, greader…) jelentősen támogató Chrome, amely megjelenésével akár kiválthatja az asztali programok használatát, pillanatnyilag legalább ugyanannyi fejtörést okoz a web iparosainak, mint örömet. Mivel még nem tudni, hogy azzal, hogy a fejlesztések során egy újabb böngésző szabványainak kell megfelelni, mennyi plusz munka vár a programozókra.
Ráadásul azok a gyanakvó hangok is egyre inkább felerősödtek, amelyek vitatják a Google egyre nagyobb uralmát az internetezési és szoftverhasználati szokásaink fölött. Megidézve ezzel az apokalipszis helyett egy új Microsoft eljövetelét.

Mindenesetre a jövő és egy új böngésző térhódítása még ma este elkezdődik.
Google Chrome Screenshot