Google Chrome – az első benyomások

Kezdem azzal, hogy igen, valószínűleg nem vagyok normális. Ugyan a magyar idő szerinti tegnap este 8-as megjelenésről lemaradtam, de ha már fent voltam hajnali négykor, gondoltam játszok egy kicsit a Google Chrome-mal. Ennek a döntésnek egy mára kicsit megborult bioritmus lett a vége, és az, hogy valamikor 7 óra magasságában kerültem újra ágyba.

+ Pro
Külsőre az új böngésző azt a minimál designt követi, ami a Google termékeinek a nagy százalékánál engem már irritál, itt viszont kellemes és egyértelműen a funkcionalitást szolgálja. Felülre kerülő tab fülek, kizárólag a címsor (omnibar) magasságában elhelyezkedő gombok, hogy a Chrome többi részét valóban a megjelenített oldal és ezzel együtt maga a szemünk láttára elszabadult Internet töltse ki.

Vissza kicsit a továbbfejlesztett címsor, helyesebben a minden igényt kiszolgáló omnibar működéséhez. Míg Internet Explorer vagy Firefox alatt ide írhattuk a kívánt oldal címét, a Chrome ennél sokkal több lehetőséget kínál fel. Bármilyen kifejezés esetén rögtön felajánlja a Google adatbázisában való keresést. De ha mondjuk a híres svéd botanikus Carl Linnaeus nevét kezdem el beírni, másodikként már a hozzá tartozó Wikipédia szócikket dobja fel,
Google Chrome Omnibar
míg színészek esetében a részletes imdb adatlapjukat, ahogy az Tom Hanks példáján keresztül jól látszik:
Google Chrome Omnibar
Az azonnali információra éhes gépbuziknak ez, az okos megoldás egy kattintás közelségbe hozza a válaszokat, ami majdnem akkora ötlet, mint a pizza házhozszállítása!

Amúgy csodálom, hogy a Google Chrome újdonságainak felsorolását nem az Inkognitóablak bemutatásával kezdtem. Ez a lehetőség ugyanis könnyen a blogster olvasók nagy kedvencévé válhat! Ha olyan (leggyakrabban pornó) oldalakat látogatunk, amelyekről nem szeretnénk, hogy később bekerüljenek a böngésző előzményeibe, akkor az inkognitó felületét nekünk találták ki. Ebben a külön megnyíló ablakban bátran garázdálkodhatunk, az itt megnyíló oldalakról nem szerez később tudomást senki. Ebből a fejlesztésből is látszik, hogy a keresőcég a látogatók szokásait elemezve tökéletesen megértette, mi a gépe előtt, letolt gatyában ülő férfiak legnagyobb álma.

A böngésző gyorsaságáról és az újragondolt és kódolt hatékonyabb memóriahasználatról már mindenki eleget áradozott a weben. Tették ezt jogosan, de én azért még hosszabb futás során sem érzek akkora sebességnövekedést. Viszont a Chrome belső feladatkezelőjével folyamatosan nyomon követhetjük, hogy az egyes megnyitott tabok mennyi memóriát fogyasztanak, és ezt a program rögtön összehasonlítja az összes többi, aktuálisan megnyitott böngésző adataival. Fő a versenyszellem, ugye!

Pozitív még a kiválasztott oldalak egyszerű hozzáadása a kedvencekhez, vagyis a könyvjelzőkhöz. Ezt a címsorban megjelenő kis csillagra való kattintással nagyon hamar megtehetjük. Nekem elsőre ugyan körülményesnek hatott, de a megszokás után máris könnyen kezelhetővé vált letöltésvezérlő is.

- Kontra
A legtöbb hiányosság természetesen a Chrome béta mivoltából ered. Ezért szigorú tábornoki szemöldökráncolás helyett, inkább bízunk benne, hogy az RSS kezelés, a külső alkalmazások és beépülő pluginok támogatása, a felbukkanó, idegesítő bannereket kiírtó AdBlock hamarosan elemi része lesz a Google böngészőjének.
Ezeken túl, nekem hiányzik az oldalak megjelenésénél a progress bar, ahol látom, hogy a site hány százaléka töltődött be. Az oldalon megjelenő linkekre jobb klikknél a könyvjelzőkhöz való hozzáadás és az e-mail-ben való továbbküldés lehetősége.

Google Chrome
A gyakran felkeresett oldalaink asztali parancsikonként való megjelenítése alapvetően jó ötlet, de a címsor hiányában megnyitásukkor túlságosan egyedi programként működnek, ezzel meggátolva minket, hogy további oldalakat látogathassunk meg. Nagy kár.

Ítélet
A Google Chrome felbukkanása vélhetően a legjobb dolog a böngészőpiacon, amióta a Firefox megjelent. Egyáltalán nem hivatalos adatok alapján egy nap után a browserek közti részesedése 2,73%. A pezsgés körülötte érezhető, a Google minden lehetséges módon és csatornán tolni fogja a szekerét, nálam pedig a Firefox 3.01 mellett egy alternatív, naponta használt böngészővé vált igen gyorsan. A folytatást meglátjuk!